Mi a biofeedback tréning?

A biofeedback nemzetközileg kiemelten alkalmazott, hatékony és hosszú távú megoldás!

Testünk legtöbb belső szabályozási folyamatának nem vagyunk tudatában, azokat akaratlagosan nem befolyásoljuk (pl. pupillánk tágulása-szűkülése; vérnyomásunk növekedése/csökkenése). Számos élettani funkciónk azonban tudatosan szabályozhatóvá tehető, ha visszajelzést kapunk arról, hogy a feladatot testünknek milyen mértékben sikerül teljesíteni (pl. a vizelet tartása köhögéskor, tüsszentéskor).

Ezt a speciális tanulási/tanítási folyamatot hívjuk biofeedbacknek, amivel számos probléma (mondjuk az inkontinencia) műtét nélkül megszüntethető. A biofeedback kezelésekkel villámgyorsan elérhető az a testkontroll, ami más módszerekkel csak hosszú évek unkája alatt érhető el. 


Jelentkezzen be vizsgálatra! 


biofeedback - intim torna

 


Hogyan működik a biofeedback tréning?

biofeedback módszer során a testre helyezett apró érzékelőknek köszönhetően az egyes szervek működésért felelős, általunk nem látható izmok mozgását azok működésével egyidőben egy monitoron követhetjük végig. Teljes bizonyossággal beazonosíthatjuk az adott funkcióért felelős izmokat, megismerhetjük azok jelenlegi működését, majd gyakorlással megtanulhatjuk azok tudatos mozgatását, irányítását.

A biofeedbackkel támogatott kismedencei tréning segíthet teljesen megválnia a kényelmetlen inkontinencia betéttől és műtétre sem lesz szüksége!

biofeedback - intimtorna -gátizomtorna - inkontinencia - dr. Pácsa Szilvia

 

Esetünkben a biofeedback tréning nem csupán intim tornából vagy gátizom tornából áll – ennél sokkal több. A biofeedback egy komplex tanulási folyamatot tesz lehetővé, mely nem csak a gátizom erősítésére fókuszál, hanem az idegrendszer megfelelő működését is biztosítja – ezáltal pedig a fejlődés mértéke is jelentősebb lesz és a hatás is hosszabb ideig tart.

A Biofeedback kezelés műtét nélküli megoldás.

 


Miért nem elég egy intimtorna tanfolyam vagy ha csak Kegel gyakorlatokat végzek biofeedback kezelések nélkül?

Az akaratlan vizeletvesztés (inkontinencia) gyakori oka a kismedence és a hólyag záróizmainak nem megfelelő működése. Ez pedig nem csupán a gyenge izomzat, hanem idegrendszerünk nem tudatos irányításának eredménye. Ez azt jelenti, hogy sokszor nem is tudjuk, pontosan melyik izmot is kell mozgatni, nem vagyunk testünk teljes kontrolljában – a biofeedback pedig éppen nyújt hatékony és gyors segítséget.

Igaz, az otthoni gátizom gyakorlatok, Kegel gyakorlatok vagy más intim torna feladatok erősíthetik az izomzatot, viszont egyik módszer sem biztosítja, hogy a megfelelő izmot eddzük, valamint idegrendszerünk sem képes annyira hatékonyan rögzíteni a helyes működést, mint ha biofeedback módszerrel gyakorolnánk. Így bár ideiglenes hatást elérhetünk, lehet hogy egy idő után mégis vissza kell térnie az inkontinencia betéthez.

 


Mi történik egy biofeedback tréning során?

A biofeedback tréning teljesen fájdalommentes, semmilyen kellemetlenséggel nem jár. Komolyabb sérülés, elváltozás hiányában pedig miért költene inkontinencia műtétekre vagy viselné az inkontinencia betéttel járó terheket?

biofeedback eszköz
biofeedback eszköz

 


A biofeedback tréning során a gátra vagy a hüvelybe apró érzékelő kerül, melynek jelzéseit, az izom mozgását, tónusát a páciens egy monitoron megjelenítve követheti. Az pedig, hogy a kliens a biofeedbacknek köszönhetően végig pontosan látja, mit történik testében, megteremti azt az idegrendszeri kapcsolatot, amire egy egyszerű gátizomtorna vagy más intim torna nem képes.

biofeedback tréning
biofeedback tréning

 


A tréning során a páciens saját ruhájában felöltözve, egy kényelmes széken vagy fotelben ülve végzi az intim gyakorlatokat. A kliens már az első biofeedback tréning alkalmával képes lesz beazonosítani a számára rejtett izmokat és tudatosítani azok működését. 

Az tréning során a páciens a specifikus gátizom tornához hasonló gyakorlatokat végez szakember vezetésével. A biofeedback módszernek köszönhetően alkalomról alkalomra egyre nagyobb irányítást nyer izomzata felett, így megtanulja tudatosan működtetni a kismedence fenék (a hüvely, a hólyag, a végbél záró) izomzatát, és lépésről lépésre megszerzi a kontrollt azok működése felett.

biofeedback tréning
biofeedback kezelés

 


Mivel a biofeedbackkel a központi idegrendszerben rögzülnek a helyes mozdulatok, így az otthoni gyakorlás során végzett, házifeladatként feladott gátizom erősítő gyakorlatok vagy esetleg a már korábban máshol elsajátított Kegel vagy intim torna gyakorlatok is hatékonyabbá válnak.

Heti kétszeri biofeedback tréning (valamint az otthon végzett szorgalmas torna) rendszerint elegendő ahhoz, hogy a páciens átlagosan 4 hét alatt megszabaduljon az inkontinencia betéttől és az összes kellemetlen tünettől.

 


Jelentkezzen be vizsgálatra! 


Panaszaitól függően válasszon szolgáltatásaim közül, hogy gondjai egyszer s mindenkorra megszűnjenek!

További információért készséggel állok rendelkezésére elérhetőségeim valamelyikén.


Kapcsolódó cikk: