A biofeedback asszisztált kismedencei tréning

A női kismedencét érintő betegségek, kiemelten a vizelettartási panaszok és a kismedencei szervek süllyedése, előesése kezelésében világszerte az elsőként alkalmazandó terápiás eljárások között található meg a biofeedback tréning, amellyel a kismedence izomzatának működése valóban helyreállítható. A módszer hivatalos, nem túl magyaros elnevezése: biofeedback-kel asszisztált kismedencei tréning. Alkalmazásának népszerűsége – a szakmai alátámasztottságon és elismertségen túl – abban rejlik, hogy

  • az eredmények nagyon gyorsan jelentkeznek, a vizelettartási panasz az esetek többségében már 4 hét(!) alatt megszüntethető;
  • a tréning hatása nemcsak erőteljes, de tartós is;
  • a módszer minden életkorban alkalmazható, akár legyengült fizikai állapotban is könnyen kivitelezhető;
  • a kezelés során a páciens elvégzett munkájával párhuzamosan jelentkezik a javulás, amely igazi motivációt jelent a tréning folytatására;
  • a változás, a javulás jelentősen javítja a páciens önértékelését, a fokozott önbecsülés pedig további motivációt eredményez.

Bár az európai és amerikai kontinencia központokban mindenhol használják a biofeedbacket, Magyarországon egyelőre még nem terjedt el, sőt, szinte ismeretlen ez a kezelés.
biofeedback

Mi is ez az ismeretlen hangzású módszer? És hogyan működik?

 

A továbbiakban részletesen beszámolok a biofeedback fogalmáról, a kezelés menetéről, valamint hogy miért ajánlom számos nőnek alkalmazását.

A biofeedback

Testünk legtöbb belső szabályozási folyamatának nem vagyunk tudatában, azokat akaratlagosan nem befolyásoljuk (pl. pupillánk tágulása-szűkülése; vérnyomásunk növekedése/csökkenése). Számos élettani funkciónk azonban tudatosan szabályozhatóvá tehető, ha folyamatos visszajelzést kapunk arról, hogy a feladatot testünk milyen mértékben tudta teljesíteni (pl. a vizelet tartása köhögéskor, tüsszentéskor).

A biofeedback módszer során a testre helyezett apró érzékelőknek köszönhetően az egyes szervek működésért felelős, általunk nem látható izmok mozgását azok működésével egyidőben egy monitoron követhetjük végig. Teljes bizonyossággal beazonosíthatjuk az adott funkcióért felelős izmokat, megismerhetjük azok jelenlegi működését, majd gyakorlással megtanulhatjuk azok tudatos mozgatását, irányítását.

A biofeedback tréninget első vonalbeli kezelési módszerként alkalmazzák számos betegségben, mint a szorongás, a depresszió, az alvási zavar, a magas vérnyomás, a női és a férfi inkontinencia stb.

Hogyan segíti a biofeedback az akaratlan vizeletvesztés gyógyítását?

Akaratlan vizeletvesztés (inkontinencia) esetén például gyakori, hogy a hólyag záróizmai nem működnek megfelelően. Az esetek jelentős részében a háttérben a kismedence meggyengült izomzata áll, amelyet egyébként nem tudatosan mozgat, irányít az idegrendszerünk. A biofeedback tréning során a gátra vagy a hüvelybe apró érzékelő kerül, melynek jelzéseit, az izom mozgását, tónusát a páciens egy monitoron megjelenítve követheti.

A páciens saját ruhájában felöltözve, egy kényelmes széken vagy fotelben ülve végzi a gyakorlatokat. A szakember által vezetett tréning során a páciens már az első alkalommal képes lesz egyértelműen beazonosítani a számára rejtett izmokat és tudatosítani azok működését.

Minden páciens saját, kizárólagosan általa használt hüvelyi érzékelőt kap a kezelés megvásárlásakor!

A kezelés teljesen fájdalmatlan, nincsen váratlan izomgörcs vagy szúró fájdalom.

Mennyi ideig tart a kezelés?

Az intimtréninget végző páciens alkalomról alkalomra nagyon gyorsan megtanulja helyesen és hatásosan működtetni a kismedence (a hüvely, a hólyag, a végbél záró) izomzatát, és  lépésről lépésre megszerzi a kontrollt, az irányítást azok működése felett. A helyes mozdulatok, a helyes mozgás pozitív visszacsatolás következtében a központi idegrendszer szintjén is rögzülnek, ami a terápia eredményességének tartósságát biztosítja.

Heti két alkalommal végzett, szakember által irányított tréning (valamint az otthon végzett ismétlő gyakorlás!) rendszerint elegendő ahhoz, hogy a páciens átlagosan 4 hét alatt megszabaduljon ettől a rendkívül zavaró, a mozgás és az élet szabadságát egyaránt korlátozó panasztól.

Amennyiben a módszer felkeltette érdeklődését, keressen fel elérhetőségeim valamelyikén!

dr. Pácsa Szilvia

Nőgyógyászként és biofeedback trénerként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni.

Leave a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük