Szülés után minden nőnek szüksége van kismedencei rehabilitációra

A szülést követően (akár hüvelyi, akár császáros szülés volt) egy-két órával elkezd az anyai test magához térni, és újra érzi a fájdalmakat, húzódásokat, feszüléseket. Egyéni temperamentumtól és erőnléttől függően élik meg a nők ezeket a fájdalmakat, és bíznak abban, hogy minél előbb erőre kapnak és visszaszerzik régi kondíciójukat. A szülés után, az eufórikus érzés múlásával gyorsan megjelenik, halkan vagy hangosan elhangzik az anyai mondat: „De jó lesz végre újra önmagam lenni!”

Pedig az első napokban rengeteg újfajta fájdalommal kell megismerkedni: görcsöl a has, égő érzés van a hüvelyben, fájdalmas az ülés, nyilalló fájdalom jelentkezik székelésnél, akaratlanul elcsurran a vizelet séta közben és még hosszan sorolhatnám.  Ha nincs hozzá láz vagy erős vérzés, akkor bizony a környezet (orvosok, szülésznők, megszült asszonytársak, hozzátartozók) érzéketlennek mutatkozik, és mindezt természetesnek tekinti. „Mire számított asszonyom? Hiszen most szült.” Esetleg tanácsként még azt is hozzáteszik, hogy „örüljön, hogy szép és egészséges gyermeke született!

Ugye milyen ismerősek ezek a mondatok? Pedig higgyétek el, hogy mindez jóindulattal és együttérzéssel van tele. Csak hát a társadalom arra tanította őket, és azt szuggerálja belénk is, hogy a szülés olyan, mint egy könnyű nátha: az igazi nő (a belevaló, stramm, nem elkényeztetett) csak megrázza magát és máris olyan lesz, mint régen volt.

Néhány nap múlva gyermekével együtt hazaengedik a kórházból az anyukát, a búcsú üzenetben pedig elhangzik, hogy hat hét múlva jelenjen meg a nő egy kontroll vizsgálaton. És valóban, hüvelyi szülést követően 4-6 hét alatt, császármetszés után 6-8 hét alatt a terhesség során és/vagy a szülés után jelentkező panaszok jelentős része elmúlik. A nőgyógyász a hathetes vizit során ellenőrzi, hogy a méh kellően összehúzódott, és a hasi, hüvelyi bőrsérülések begyógyultak. Ha ezeket megfelelőnek találja, akkor kimondja, hogy minden rendben van, és a nő visszatérhet régi életéhez: a sporthoz, a mozgáshoz, a szexhez.

Álljunk meg egy pillanatra és idézzük csak fel a száraz adatokat!

  • A hüvelyi szülések 21-41 %-ánál kimutatható a kismedencei izomzat sérülése;
  • A hüvelyi szülések 29%-ánál keletkezik csontsérülés;
  • A szülés utáni hetekben a nők 60%-a tapasztal inkontinencia tüneteket;
  • 1 évvel a szülés után a nők 35-49%-nál még mindig előfordulnak inkontinens epizódok;
  • Derék és hátfájás a nők 77%-nál van jelen a szülés után még egy év múlva is.


Miért nem veszik észre ezt az orvosok?

Mert a váz-izomrendszer vizsgálata és kezelése nem tartozik a nőgyógyászathoz. Mert ezt nem tanították az egyetemen és a továbbképző kurzusokon sem. Mert alig van Magyarországon olyan orvos, aki a kismedence izomzatát hozzáértő módon vizsgálná.

És ha eltérést talál, akkor hova küldi tovább a pácienst kezelésre?

Sajnos elvétve található Magyarországon olyan gyógytornász, fizioterapeuta, aki a kismedencei betegségekkel megfelelő színvonalon és tudással foglalkozna. Fontos információ, hogy Magyarországon szülés után a kismedence, az izmok, a szervek működésének rehabilitációját a Társadalombiztosítás nem finanszírozza.  Aki a gyógyuláshoz segítséget kér, annak saját zsebből vagy magánbiztosításból kell azt megfizetni.

Pedig a szülést követő felépülés támogatása sokszorosan megtérülne azáltal, hogy

  • kevesebb lenne a szülés utáni depresszió;
  • kevesebb lenne az elhúzódó, krónikus kismedencei panasz (fájdalmas együttlét, alhasi fájdalom, vizelettartási problémák) miatti depresszió;
  • kevesebb gyógyszert szednének kismedencei és hátfájás miatt a nők;
  • kevesebb lenne a munkából való kiesés, a betegszabadság;
  • kevesebb lenne később az inkontinencia és prolapszus miatti műtét;
  • kevesebb betét és pelenka fogyna fiatalon és idősebb életkorban is.

Hogy miből áll a szülés utáni rehabilitáció? Megfelelő mozgásprogramból.

A szülés után bevezetett aktív testmozgással, ezen belül pedig a törzsizomzat fejlesztésével, és a kismedencei izmokra fordított figyelemmel jelentős mértékben segíthetjük a test felépülését, csökkenthetjük vagy megszűntethetjük a szülés során elszenvedett sérüléseket.

A szülés után túl hamar újrakezdett vagy nem megfelelő sport, például a futás vagy más megterhelő testmozgás azonban árthat is: túlterhelheti az egyébként meggyengült kismedencét, ami hosszú távon kismedencei panaszokhoz: vizelettartási problémához, bélpanaszokhoz vagy prolapszushoz vezethet.

Néhány óvatos intézkedéssel viszont minimalizálni lehet az előbb említett kockázatokat. Nézzük csak, hogy a jelen magyar helyzetben mit tehetnek a nők, ha készek tenni saját egészségük, Önmaguk visszaszerzése érdekében.

Nagyon fontos, hogy szülés után a rendszeres testmozgáshoz való visszatérés előtt konzultálj nőgyógyásszal, gyógytornásszal vagy kontinencia szakértővel. Az alábbi útmutató pedig segítséget nyújthat a fittség és egészség visszaszerzéséhez vezető út megtervezésében.

Javasolt testmozgások

0-3 héttel szülés után

  • séta (napi 1-2 óra)
  • kismedencei gyakorlatok
  • gyakorlatok a hasizmok felébresztésére

0-3 héttel szülés után

  • érdemes megvárni a hathetes szakorvosi kontrollt, mielőtt újra csoportos tornára vagy más edzésre mennél;
  • séta (napi 1-2 óra)
  • 6 hetes kontroll után kis megterheléssel járó csoportos edzés vagy torna
    • könnyű vízi-torna vagy úszás (kizárólag a vérzés megszűnése után)
    • torna, amely testtartást javító, súlyok nélküli vagy kis súllyal dolgozó, egyenletes légzéssel végzett
    • hasizmok felébresztését célzó gyakorlatok
    • kismedencei gyakorlatok

8-12 héttel a szülés után

  • a 3-8 hetes korban végzett torna folytatása, az intenzitás és a terhelés lassú, fokozatos növelésével;
  • hasizom megkezdett fejlesztésének folytatása, egyelőre az intenzitás növelése nélkül.

12-16 héttel szülés után

  • konzultáljon gyógytornásszal és nőgyógyásszal a has és a kismedencei izmok állapotáról
  • velük együtt döntsön arról, hogy régi sportjához tér vissza vagy testének szüksége valamilyen kiegészítő tornára.

16 héttel szülés után

  • Ha a kismedencei izomzata fittsége és működése megfelelő ÉS a gyakorlatok közben nem érzel fájdalmat a hátadban, az alhasadban vagy a hüvelyedben, akkor visszatérhetsz a szülés előtti testmozgásához.
  • Bármilyen korábbi panasz fennállása vagy kiújulása esetén keress szakértő segítséget!

 

Emlékezz! Felülések, lebegőülés, felugrások végzése nem javasolt gyakorlatok szülés után, mert növelik a hasfal alsó részére és a gyógyulófélben lévő kismedencére ható nyomást. Mindenképpen javasolt a kismedence fenék és a hasfal állapotának ellenőrzése ezeknek a gyakorlatoknak az újbóli bevezetése előtt.

További szempontok.

A szülést követő hónapokban a szoptatás, az éjszakai felkelések, az újszülött ellátásához kapcsolódó tevékenységek extra terhet rónak az anyára. A fáradtság és a kimerültség jelentősen növelik a sport közbeni sérülés rizikóját. Fontos, hogy hallgass a testedre és az érzéseidre! A fájdalom és a diszkomfort érzése bármely testrészedben arra figyelmeztet, hogy lassíts, vagy hagy abba átmenetileg a sportot annak érdekében, hogy a tested teljesen felépülhessen.

Ha a testmozgáshoz való visszatérést nem közvetlenül a szülés után, hanem csak később kezdte meg, akkor is figyelj a fokozatosságra. Kezdd a programot a legelejéről sétával és otthoni tornával. A séta például egy szuper aerob mozgás, aminek az intenzitása könnyedén változtatható fizikális állapotod szerint. A séta gyermeked napirendjébe is szépen illeszthető, és partnereddel vagy barátokkal végezve társasági programnak is kiváló. A szülés után, a testi felépülést és annak kontrollásását követően, a terhelések fokozatos bevezetésével 3-4 hónap alatt visszaszerezhető a régi fittség és forma.

dr. Pácsa Szilvia

Nőgyógyászként és biofeedback trénerként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni.

One thought to “Szülés után minden nőnek szüksége van kismedencei rehabilitációra”

Leave a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük