Inkontinencia kezelése műtét után – férfiaknak

Biofeedback tréninggel gyorsabban és sikeresebben szüntethető meg a vizeletinkontinencia prosztata műtét után.

A prosztatarák, a prosztatitisz vagy a BPH prosztatektomiás műtétje után kialakuló vizelet-inkontinencia gyakori és jelentős probléma a férfiak körében. Irodalmi adatok szerint prosztatarák miatti prosztata eltávolításon (prosztatektómián) átesett férfiak közel 65 százaléka szenved a műtét következtében kialakuló vizeletinkontinenciától még a műtét után öt évvel is (1). Az egyén és környezete számára egyaránt nehezen elviselhető inkontinens állapot kezelésének hatékony módja a mai napig kihívást jelent, ezért a bizonyítottan hatékony terápiás eljárások megismerése és elérhetővé tétele nagyon hasznos minden páciens számára.

A férfiak vizeletinkontinenciájának kezelésére számos terápiás megközelítés áll rendelkezésre: gyógyszer, katéter, kollagén injekció, viselkedésterápia (pl. hólyagtréning), biofeedback, medencefenékizom gyakorlatok, neuromuszkuláris stimuláció, étrend-módosítás, mesterséges záróizom, szuburethrális szling. Ezen lehetőségek közül a biofeedback tréning és a medencefenék tornájának együttes alkalmazását emeljük ki, melyet számos tanulmányban vizsgáltak korábban a kutatók.

A vizeletinkontinencia biofeedback terápiája magában foglalja a kismedencefenék izmainak fejlesztése mellett a teljes test, kiemelten a kismedence, a hasfal és a gerinc izmai együttműködésének újratanulását, reedukációját. A biofeedback tréning során egy biofeedback eszköz segítségével és a terapeuta irányításával az egyén megérti, hogyan működnek izmai, fokozatosan megtanulja kontrollálni saját testét, irányítani testi funkcióit, szabályozni vizelettartását.

Biofeedback tréning a prosztatarák előtt

Egy 2006-ban közölt tanulmány (1) rámutatott arra, hogy prosztatektómia előtt végzett kismedencei biofeedback tréninggel jelentősen csökkenthető a műtét után kialakuló vizeletinkontinencia gyakorisága és súlyossága.

  • Azok a férfiak, akik a preoperatív biofeedback tréninget kaptak, átlagosan 3,5 hónap alatt nyerték vissza a vizelettartás képességét, míg a csak tanácsadásban részesülőknél ez a folyamat több mint hat hónapig tartott.
  • Műtét után hat hónappal a biofeedback csoportban 5,9% volt a súlyos és/vagy folyamatos vizeletvesztés gyakorisága, míg a kontrollcsoport tagjainak közel 20%-a szenvedett súlyos inkontinenciától (háromszoros különbség!). A csak tanácsadásban részesülő kontroll csoport tagjai jelentősen több köhögés, tüsszentés és mozgás okozta vizeletveszteséget tapasztaltak, mint a biofeedback csoportban.

Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a prostatektómia előtt végzett biofeedback tréning jelentősen felgyorsítja a műtét után kialakuló vizeletinkontinencia gyógyulását, illetve mérsékeli a perzisztáló inkontinencia súlyosságát.

Prosztata műtét utáni biofeedback tréning

Pozitív eredményeket mutatott több, a biofeedback tréninget a medencefenék tornával kombináló (esetleg elektromos stimulációt is alkalmazó) kutatás. Egy 2010-es tanulmányban (5) radikális prosztatektómián átesett férfiakat vizsgáltak 12 hónapon keresztül. A páciensek az első 3 hónapban heti egy gyógytornász által vezetett biofeedback tréning plusz kismedencei tornát kaptak, amely mellett otthonukban rendszeresen tornáztak. A kontroll csoportban résztvevők csak szóbeli tanácsban, illetve iránymutatásban részesültek.
A 12 hónap végére a biofeedback csoportban lévők 96,15 %-a vált teljesen kontinenssé, míg a kontroll csoportban ez csak 75,0% volt. Megállapították, hogy a korai „biofeedback tréning +kismedence torna” nemcsak gyorsítja a radikális prosztatektómia utáni gyógyulást és szünteti meg az inkontinenciát, hanem jelentősen javítja az inkontinencia súlyosságát és a diszkomfortot, a tompa tüneteket is.

Egy 2009-ben megjelent tanulmányban (3) a biofeedback tréninget elektromos stimulációval egészítették ki radikális prosztatektómián átesett páciensek kezelésében. A műtét után hét nappal megkezdett „biofeedback + elektromos stimuláció” kezelést hat héten keresztül, heti két alkalommal kapták a betegek. A tanulmány eredménye rámutatott arra, hogy a vizelettartás képességének visszaszerzéséhez biofeedback+stimuláció kezelés mellett átlagosan 4 hétre volt szükség, míg az aktív kezelésben nem részesülő kontroll csoport tagjai csak 16 hét alatt érték el ezt a szintet.
Hat hónappal a műtét után a biofeedback+stimuláció csoport tagjainak 96,7%-a teljesen száraz volt, szemben a kontroll csoport 66,7%-ával. A szerzők következtetése az volt, hogy medencefenék műtét utáni korai kezelése biofeedback tréning és a elektromos stimuláció kombinációjával erőteljesen segíti és gyorsítja a kontinencia helyreállítását a radikális prosztatektómián átesett férfiaknál.

Neutrális biofeedback tanulmányok

A vizeletinkontinencia kezelésében végzett biofeedback tanulmányoknak nem mindegyike mutatott azonban pozitív eredményt, ami arra utal, hogy a kutatóknak még fel kell tárnia, hogy vajon miért reagálnak egyes férfiak jól a biofeedback kezelésre, míg mások nem.

Egy 2011-ben megjelent tanulmányban (2) 208 olyan férfit értékeltek, akiknél a vizelet inkontinencia a radikális prosztatektomia után 1–17 éve már fennállt. A férfiakat véletlenszerűen három csoportba sorolták: 8 hetes viselkedésterápiát kapó (benne medencefenék tornát és hólyag-kontroll technikát tanuló)  csoportba, a viselkedési terápia mellé plusz EMG biofeedbacket és elektrostimulációt kapó csoportba  vagy a csak tanácsokat kapó kontroll csoportba. Bár a vizsgálati időszak végén az inkontinencia-epizódok átlagos száma hetente 28-ról 13-ra csökkent (55% -os csökkenés), nem volt jelentős különbség a csak viselkedésterápiát kapó csoport (51% -os csökkenés) és a  „viselkedésterápia + biofeedback” csoport (59%-s csökkenés) között. A kontinenciát teljes mértékben visszanyerők közötti különbség még csekélyebb volt (21% vs. 25%). 12 hónapos utánkövetésnél sem változtak meg ezek az arányok: a páciensek 50%-a illetve 59%-a őrizte meg szárazságát. Összességében a biofeedback és a medencefenék elektromos stimulálása nem eredményezte a vizeletinkontinencia gyorsabb megszűnését vagy nagyobb mértékű javulását.

Összességében azonban megállapíthatjuk, hogy a biofeedback tréninget a medencefenék tornájával kombinálva felgyorsítható a férfiak vizelet kontinenciájának helyreállítása prosztata műtét, főként radikális prosztatektómia után.

Kijelenthetjük, hogy a biofeedback tréning jelentős mértékben javíthat páciensek életminőségén mindazon esetekben, amikor a vizeletinkontinencia prosztatektómia, a BPH műtétje vagy a sugárterápia következtében alakul ki.

(A cikk a prostate.net „Biofeedback For Urinary Incontinence after Prostate Surgery” alapján készült)

Forrás

  1. Burgio KL et al. Preoperative biofeedback assisted behavioral training to decrease post-prostatectomy incontinence: a randomized, controlled trial. J Urol 2006 Jan; 175: 196-201
  2. Goode PL et al. Behavioral therapy with or without biofeedback and pelvic floor electrical stimulation for persistent postprostatectomy incontinence: a randomized controlled trial. JAMA 2011 Jan 12; 305(2): 151
  3. Mariotti G et al. Early recovery of urinary continence after radical prostatectomy using early pelvic floor electrical stimulation and biofeedback associated treatment. J Urol 2009 Apr; 181: 1788-93
  4. Penson DF et al. 5-year urinary and sexual outcomes after radical prostatectomy: results from the prostate cancer outcomes study. J Urol 2005; 173(5): 1701-5
  5. Ribeiro LHS et al. Long-term effect of early postoperative pelvic floor biofeedback on continence in men undergoing radical prostatectomy: a prospective, randomized, controlled trial. J Urol 2010 Sep; 184:1034-39

dr. Pácsa Szilvia

Nőgyógyászként és biofeedback trénerként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni.

Leave a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − négy =