Szülés után minden megváltozik, a szex is!

A terhesség, majd a szülés jelentősen megváltoztatja a női testet, annak működését, egyensúlyát, és ez a természetes folyamat szülés után is nyomot hagy a nők testén-lelkén egyaránt. Az azonban nem természetes, hogy a szülést követően tartósan, esetleg véglegesen megszűnjön az örömteli együttlét, mert az fájdalmat okoz, az orgazmus hiányával jár, a szexuális vágy vagy izgalom csökkenése kíséri.
A szexuális egészség kulcsfontosságú eleme mind a nők, mind a férfiak általános egészségének és életminőségének. A szexualitás összetett folyamat, benne az idegrendszer, az érrendszer, az endokrin rendszer koordinált működésével. Magába foglalja a családi, társadalmi és vallási meggyőződéseket, és folyamatosan változik az életkorral, az egészségi állapottal, a személyes tapasztalatokkal. A szexuális egészség nem csupán a betegség, a működési zavar vagy a fogyatékosság hiánya, hanem a fizikai, érzelmi, mentális és szociális jólét állapota a szexualitással kapcsolatban.

Nóra ragyogott, amikor a nőgyógyászati vizsgálatra először hozta magával férjét is, és az öröm csak még intenzívebb lett a 8 hetes terhesség igazolása után. A követő hónapok izgatott tervezgetéssel, tanulással, testi és lelki felkészüléssel teltek el, apás szülést szerettek volna természetes úton, egy jól felszerelt budapesti kórházban. A kiíráshoz képest 6 nappal később meginduló szülés miatt az utolsó napokat már a kórházban kellett töltenie, így az apa csak megkésve tudott csatlakozni a vajúdáshoz, ami aztán jelentősen elhúzódott és végül császármetszéssel született meg a gyönyörű kislány. Bár az orvosok és a szülésznők mind kedvesek voltak, és a sebgyógyulás is rendben haladt, Rékát nagyon megviselte a kórházi 10 napot végig jellemző információ hiány, hogy egy testté redukálódott, amiről mások, okosabbak döntenek, és az olyan jószándékú megjegyzések folyama, mint vajúdás során a „tessék jobban tágulni, mert a baba csak szenved így” vagy szülés után a „hát mégsem sikerült megszülni anyuka”. A hathetes kontroll során fizikálisan minden rendben volt, de Nóra olyan halvány, elcsigázott volt, hogy a tanácsokat szerintem csak a párja hallotta. Amikor 6 hónappal a szülés után egyedül érkezett orvosi vizitre, elég volt kérdőn a szemébe néznem és megindult a könnyek áradata. Úgy érezte, hogy az élete romokban hever: a kislány a megfelelő súlygyarapodás mellett sokat sír, neki nincs semmihez kedve, a férje hiába bújik hozzá, ő csak menekülne előle. Ha mégis megpróbálkoznak a szexszel, akkor éles fájdalmat érez a hüvelyében, a hasában kést forgatnak, a lelkében pedig állandó a lelkifurdalás, hogy ő semmit nem csinál jól.

A szülés utáni szexuális egészséget vizsgáló kutatások száma jelentősen megnövekedett az elmúlt 20 évben. G. Barrett 2000-es tanulmánya az elsők között volt, amelyben kifejezetten szexuális egészségi állapotukról kérdeztek meg közel 500 nőt, 6 hónappal első szülésük után. Ezt követően bő 10 évig főként olyan kutatások születtek, melyek a szülés utáni szexuális egészség fizikai aspektusaira összpontosítottak. Ezekből a tanulmányokból kiderül, hogy a szülés után jelentősen és akár tartósan leromlik a nők szexuális életének minősége – minden vizsgált paraméterben. A leggyakoribb panasz a szexuális vágy és érdeklődés csökkenése volt, melyet a hüvelyi sikosodás elégtelensége, a fájdalmas szex, és az orgazmus elérésének nehézsége követett. Ezen felmérések alapján a szexuális diszfunkció gyakorisága a szülés után 3 hónappal a nők akár 80%-ánál jelen van, a szülés után 6 hónappal 60% körül alakul, de 12 hónap után is még 17-38% között volt és egyik csoportban sem érte el a terhesség előtti szintet. Egy 2016-ben született tanulmány arra mutatott rá, hogy szülést követően egy évvel is a nők 44%-a értékelte meggyengült minőségűnek a szexuális egészségét, bár 8%-uk a szexuális élet javulásáról számolt be.

A test fizikai változásait fókuszba helyezve látnunk kell, hogy a terhesség, és főként a szülés során számos sérülés keletkezhet a kismedencében, mint pl. izomsérülés, felfüggesztő szalagok szakadása, megnyúlása, idegek tartós nyomása, de a has, a hasfal, a gerinc területén is (pl. szétnyílt hasfal, összenövések a hasban, hegtorzulás). Az ennek nyomán kialakuló változások, újonnan megjelenő tünetek is sokfélék lehetnek: akaratlan vizeletvesztés, alhasi húzó-nyomó érzés, a székelési inger visszatartásának meggyengülése vagy akár intenzív fájdalom közösülés során. A tünetek többsége persze az idővel magától is tompul, tudatos rehabilitációval a gyógyulás felgyorsítható, azonban ha azt tapasztaljuk, hogy a panaszok hosszabb ideig velünk maradnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert a háttérben sérülések is állhatnak, amelyek következtében süllyedés (prolapsus), gátsorvadás, tág hüvely is megjelenhet, vagy krónikusan fájdalmas közösülés (dyspareunia) is kialakulhat. Ráadásul a feltárás és kezelés nélkül maradó tünetek olyan pszichés, mentális folyamatokat indíthatnak el vagy erősíthetnek fel, melyek a libidó csökkenését, a szex elutasítását eredményezik, esetleg további működésbeli torzulásokhoz, sőt azok halmozódásához vezethetnek. Az így kialakuló krónikus kismedencei fájdalom, székrekedés, fájdalmas vizelés, vulvodynia sikeres kezelése az idő előrehaladásával pedig egyre nehezebb lesz.

Amennyiben a fentiek közül bármelyik tünet megjelenik, úgy fontos annak mielőbbi tisztázása, hogy mi is áll a háttérben. Már egy szakorvosi vizsgálat is elegendő lehet a kialakult állapot felmérésére, a panaszok okának megállapítására, és végre azt is megtudják a páciensek, hogy milyen lehetséges vagy szükséges kezelések állnak rendelkezésükre.

A szülést követő hónapokban a női testben spontán is jelentős változások zajlanak le. Ezt a folyamatot célzott rehabilitációval, főként gyógytornával, biofeedbackkel, életmódbeli és pszichés támogatással tudják segíteni a hozzáértő szakemberek. A szalagok, szövetek túlnyúlása esetén részben az izmok, kötőszövet rugalmasságának minél teljesebb visszanyerése a cél, de figyelni kell arra is, hogy a már megkezdődött süllyedések ne fokozódjanak, ne alakuljon ki hólyagsérv, végbélsérv vagy akár méhsüllyedés. A gátmetszés és császármetszés során kialakuló heg következtében a már meggyógyult területen, de akár az alhas más területein is kialakulhat fájdalom, szúró, égő érzés. A hegkezelés egy olyan speciális tudás, amit főként a gyógytornászoktól tanulhat meg az anyuka.
Amennyiben a terhességhez vagy szüléshez kapcsolódóan kialakult elváltozás megoldásához mégis sebészi beavatkozásra van szükség, úgy azt vagy a szülést követően azonnal, vagy a szülés után leghamarabb 12 hónappal fogják elvégezni. Ilyen lehet a gát súlyos sérülése, főként ha a végbél záróizomzata is károsodik.

A szexuális diszfunkció mérséklése, kivédése érdekében javasolt minden nők állapotának terhesség előtti és a harmadik trimeszteri felmérése, valamint a szülésre való felkészítése. Kifejezetten fontos a szülés után 3 és 12 hónappal a rehabilitáció folyamatának felmérése, a rehabilitáció aktív támogatása, a kórállapotok kiszűrése és megfelelő kezelése. Ehhez a kismedence vizsgálatához és betegségeihez értő szakemberekre, elsődlegesen nőgyógyászokra és gyógytornászokra van szükség. Számos esetben a kialakult kórállapotok kezeléséhez további szakemberek: kismedencei sebész, urológus, pszichológus, pszichiáter bevonása is szükséges lehet.

Újabb 6 hónap telt el Nóra következő látogatásáig, és örömmel láttam, hogy arca ismét mosolygós, kisimult. A család segítségével sikerült egy teljes rehabilitációs programot végig vinni: a gyógytorna, a fokozatosan visszavezetett sportolás, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres, illóolajos gát és hegmasszázs, az intim percek, órák tudatos és tervezett beépítése mellett néhány alkalommal még a pszichológusát is fel tudta keresni. És 2-3 hónap múlva férjével azt vették észre, hogy a nap süt, az élet szép, és ha lehet még jobban szeretik egymást, mint annak előtte.

A 2000 évek tanulmányai főként a fizikai változások statisztikájára fókuszálva meglehetősen egysíkú képet adnak a szülés utáni szexuális egészségről. 2010 után számos olyan átfogóbb szülés utáni szexuális egészségkutatás jelent meg, melyekben a fizikai változások mellett a szociális (szülői szerephez való alkalmazkodás, megváltozott szerepek), pszichológiai (test-kép, vágy, félelem, aggodalom és szorongás) és a kapcsolati (érzelmi és gyakorlati támogatás, szexuális vágy érzékelése partnerben és megváltozott szerepekben) szempontok is megjelentek.

Ezek rávilágítottak arra, hogy a szülés utáni szexuális egészség nagyon is összetett és sokrétű, a szülés utáni szexuális egészségügyi problémák pedig nem redukálhatók objektív fizikai állapotokra. A megélt egészséget a fizikai változások mellett jelentősen befolyásolják a nő szexualitással kapcsolatos elvárásai, a szülői szerephez való alkalmazkodás, az extrém fáradtság, a stressz és a szorongás hatása, a párkapcsolaton belüli kommunikáció, a háztartási feladatok és a babagondozás megosztása és még egy csomó dolog. A nők szülés utáni jó szexuális egészségének eléréséhez szükséges minden befolyásoló tényező megértése, amelyet meg kell beszélni a nőkkel a szülés utáni időszak egészségének, valamint a nők és családjaik életminőségének optimalizálása érdekében.

A szülés utáni (perinatális) szexuális egészség, mint téma sajnos nem vagy alig jelenik meg a babát várókat célzó felvilágosító, előkészítő programokban, nem része a terhesgondozásnak, és nem fordítanak rá figyelmet a nőgyógyászati, háziorvosi vizetek során sem.  Így nem váratlan, hogy sem a nők, se partnereik nincsenek felkészülve szexuális egészségük megváltozására a születés után, ami aggasztó lehet, negatívan befolyásolja az új anyai, szülői szerephez való alkalmazkodási képességet, és hosszú távon hatással van nemcsak a nő egészségére, hanem a párkapcsolatra, a családra, a gyermekvállalásra és nevelésre is.

Jó lenne, ha a jelenleginél sokkal több információ, erre az életszakaszra kialakított támogató szolgáltatás és program lenne elérhető a nők, anyák testi-lelki egyensúly újraépítése érdekében. Jó hír, hogy már vannak olyan orvosok és gyógytornászok, akik nem az „Ezzel jár a szülés!” vagy „Örüljön a szép kisbabának!” mondatok lekezelésével tolják félre a kérdéseket, hanem segítenek a fizikai változások megértésében és rehabilitációjában. Egyre több olyan pszichológus érhető el, aki nem csak a nőt hallgatja végig, hanem a párok, a családok változását támogatja. És szerencsére szaporodnak azok a civil hangok és kezdeményezések is, ahol a saját tapasztalatok megosztásával bátorítanak, közösségeket építenek, szolgáltatásokat alakítanak ki a megelőzésért vagy a gyógyulásért.

Ha nincs a közeletekben ilyen lehetőség, vagy egyszerűen csak kikapcsolódásra vágytok, akkor nézzétek meg a The Letdown (Babapara) című filmet (Netflix), és adjon egy nagy adag lendületet az érzés, hogy minden gyermekes nőt érintenek ezek a problémák és van belőle kiút, ha tudatosan és közösen keresitek.

Felhasznált irodalom:

dr. Pácsa Szilvia

Nőgyógyászként és biofeedback trénerként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni.

Leave a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tizenhét =