Ne feledkezz meg a D-vitaminról!

Télen legtöbbünk kicsit (vagy nagyon) levert, kedvetlen. Nem csoda, hiszen ha még valaki kedveli is a mínuszokat, élvezi a havat és az általa adott sportolási lehetőségeket, január közepére-végére kimerültnek,  motiválatlannak érezheti magát. Sok országhoz hasonlóan hazánk sem bővelkedik a napsütésben, ami a “téli depresszió” egyik fő felelőse lehet.

Ismered azonban azt az elképesztő érzést, amikor a parton vagy akár a kertedben napozol? Ennek az eufóriának egyik oka a napozás során szervezetedbe kerülő D-vitamin, és ez hiányzik sokunkból a sötét téli napokon.

www.pexels.com

Miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin feszesíti a bőrt, segít megelőzni a 2-es típusú diabéteszt és csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

A D-vitamin elégtelen állapota szívbetegségekkel, a cukorbetegséggel, asztmával vagy terhességgel kapcsolatos betegséggel (pl. preeclampsia) hozható kapcsolatba. Hiánya negatív hatással lehet az izom és csontrendszer egészségére is. Sőt, bizonyos tanulmányok szerint kapcsolatban állhat a stabil testtartás csökkenésével és az esések kockázatának növekedésével is. Emellett vizsgálatok kapcsolatot mutatnak a D-vitamin és az izomnövekedés és funkcióbeli fejlődése között.

Fontos szerepet játszik az immunrendszer védelmében és a segíthet a jobb koncentrációban, valamint a hormonrendszer megfelelő szabályozásában.

A kismedence, a húgyhólyag és a D-vitamin kapcsolata

A nők számára a D-vitamin fokozza a hüvelyi egészségét és javítja a termékenységet.

A D-vitamin befolyásolhatja az izomerőt és az izomrost méretét. A medencefenék izmainak gyengesége klinikailag megállapított a kismedencei fájdalmakban szenvedő nőknél, melyhez a D-vitamin hiánya is hozzájárulhat.

D-vitamin receptorok szintén megtalálhatók a húgyhólyag falában, így elégtelen szintje hatással lehet a hólyagfunkcióra is.

Hogyan jussak D-vitaminhoz ilyenkor?

A legjobb forrás természetesen egy jó napozás lenne, ez azonban a téli hónapokban aligha lehetséges. Nem csoda, hogy a trópusokon élők kicsattanóan néznek ki, hiszen általában nem szenvednek D-vitamin hiányban.

Sajnos ételekben csak alacsony mértékben található meg. Relatíve többet tartalmaz a lazac, a hering, a szardella, a tojássárgája, a gomba, kevesebbet a narancslé vagy a  zabpehely.

Szerencsénkre már találhatunk D-vitamint táplálékkiegészítő formájában drogériák, gyógyszertárak polcain is, amik nagy mértékben segíthetik a megfelelő napi bevitelt.

A D vitamin ajánlott dózisa a téli hónapokban 1500-2000 IU (nemzetközi egység) naponta. Várandós és szoptatós anyák, túlsúlyos vagy egyes krónikus betegségben (csont-, vese- és májbetegség, emlő- és vastagbélrák) szenvedők napi igénye ettől magasabb is lehet.

Fontos tudni, hogy a D-vitamin túladagolható, vesekárosodást is okozhat. Ezért figyeljen orvosa tanácsára, és a javasolt mennyiséget ne lépje túl!
Igazolt vesekő vagy vesekőre való fokozott hajlam esetén mindenképpen kérje ki orvosa véleményét!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3696135/

http://blog.vitaminddrops.com/new-vitamin-d-recommendations-europe/

https://draxe.com/top-10-vitamin-d-rich-foods/

dr. Pácsa Szilvia

Nőgyógyászként és biofeedback trénerként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni.

Leave a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 − egy =