Milyen további terápiás eszközöket használok a kezelések során?

Amennyiben egészséges beidegzés mellett a kismedencei izomzat teljes működésképtelensége áll fenn, úgy szükség lehet bevezetésként az izomzat elektromos stimulációjára néhány alkalommal. A kismedencei izomzat elektromos ingerlése (eSTIM) nem okoz fájdalmat, inkább csak kényelmetlen a páciens számára. Az ingeráram az izomzatot kitartóan tornáztatva annak passzív erősödését éri el. Az izomerő kisfokú megjelenését követően azonban biofeedback tréningre váltunk, mert ezzel az eljárással az izomzatot aktív módon tudjuk fejleszteni, aminek következtében a megjavult izomfunkció a kezelést követően is megmarad, az eredmény nem tűnik el.

Az asszisztált biofeedback tréninget követően a visszanyert kismedencei izomzat állapotának megőrzése érdekében lehetőség van a fizioterápia folytatására gyógytornász által irányított kiscsoportos foglalkozások keretében.

A fittség természetesen nem csak gyógytornával őrizhető meg. Alkattól és életmódtól függően számos sport és mozgásforma ideális választás lehet a jó forma megtartásában. Fontos, hogy a rendszeres mozgás során figyelmet fordítsunk a has, a hát és a kismedencei izmok összehangolt fejlesztésére, valamint a túlzott igénybevétel elkerülésére. Életkortól függetlenül ideális választás lehet a jóga, a pilates vagy akár az intimtorna. Igény szerint készséggel segítünk a páciens számára ideális, lakóhely közeli mozgásforma megtalálásában, kiválasztásában.

Segítségért ne habozzon felkeresni +36304590685 telefonszámon vagy az info@drpacsaszilvia.hu email címen!

Azoknak, akik a biofeedback tréninget otthonukban is folytatni akarják, olyan készüléket tudunk ajánlani, amellyel a megtanult gyakorlatok könnyedén kivitelezhetőek. Igény esetén segítünk a személyes biofeedback tréner készülék használatának elsajátításában is.

A kismedencei izmok fittségének megtartását, sőt az izomműködés további fejlesztését segítheti elő a páciensnél a sikeres kezelést követően a hüvelyi súlyok alkalmazása. Ennél a módszernél egy apró, könnyen tisztítható tamponszerű eszközt kell alkalmanként kb. 10 perces gyakorlásra a hüvelybe helyezni és azt megtartani állva, illetve torna közben. A gyakorlatok nehezítését, és ezzel az izom további fejlesztését a páciens úgy érheti el, hogy az apró eszközbe egyre nagyobb súlyokat helyez. Igény esetén rendelésünkön segítünk a hüvelysúlyok beszerzésében, valamint a helyes használat elsajátításában.

A sürgető vizelési ingertől szenvedők kezelésében számos országban sikerrel használják a nervus tibialis posterior bőrön keresztüli ingerlését (PTNS). Ez az ideg a lábszáron fut végig és ingerlése jótékony hatást fejt ki a hólyag működésére. Az eljárás során a lábszárra és a lábfej belső oldalára helyezett párnákon és/vagy akupunktúrás tűn keresztül fájdalommentesen stimulálják az ideget, alkalmanként 30 percen keresztül. Az 12 héten keresztül heti egy alkalommal történő kezelés eredményeként a sürgető vizelési inger jelentősen csökken és kontroll alatt tarthatóvá válik, ami sok páciensnek a WC-től független közlekedés, a szabad mozgás lehetőségét adja vissza. Magyarországon ez az eljárás egyelőre nem elérhető. Rendelésemen azonban hamarosan ez is bevezetésre kerül.

Előfordul, hogy a kezelési tervben felállítottak szerint a páciensnek kismedencei műtétre lesz szüksége. Én magam nem vállalok műtétet, de olyan kiváló szakemberekkel dolgozom együtt, akik készek a kornak megfelelő legmodernebb, hatásos és biztonságos műtéti eljárások kivitelezésére. Nem jelent gondot, ha a konzervatív kezelést követően a páciens saját szakorvosát (nőgyógyászát, urológusát) kívánja felkérni a szükséges, tervezett műtét elvégzésére. Ezekben az esetekben is készséggel állok mind a pácienseimmel, mind a kollégákkal való szakmai együttműködésre.

Mi történik az első konzultáció során?
Hogyan zajlik a biofeedback asszisztált kismedencei tréning folyamata?