Mi a biofeedback tréning?

Testünk legtöbb belső szabályozási folyamatának nem vagyunk tudatában, azokat akaratlagosan nem befolyásoljuk (pl. pupillánk tágulása-szűkülése; vérnyomásunk növekedése/csökkenése). Számos élettani funkciónk azonban tudatosan szabályozhatóvá tehető, ha visszajelzést kapunk arról, hogy a feladatot testünknek milyen mértékben sikerül teljesíteni (pl. a vizelet tartása köhögéskor, tüsszentéskor).

A biofeedback módszer során a testre helyezett apró érzékelőknek köszönhetően az egyes szervek működésért felelős, általunk nem látható izmok mozgását azok működésével egyidőben egy monitoron követhetjük végig. Teljes bizonyossággal beazonosíthatjuk az adott funkcióért felelős izmokat, megismerhetjük azok jelenlegi működését, majd gyakorlással megtanulhatjuk azok tudatos mozgatását, irányítását.
 

biofeedback

 
A biofeedback tréning során egy tanulási folyamat valósul meg, amellyel a test számos működése korrigálható, optimálissá formálható. A biofeedback tréninget számos betegségben alkalmazzák első vonalbeli kezelési módszerként, mint például a szorongás, a depresszió, az alvási zavar, a magas vérnyomás, a női és a férfi inkontinencia.

Hogyan segíti a biofeedback az akaratlan vizeletvesztés gyógyítását?

Akaratlan vizeletvesztés (inkontinencia) esetén igen gyakori, hogy a hólyag záróizmai nem működnek megfelelően. Az esetek jelentős részében a háttérben a kismedence meggyengült izomzata áll, amelyet egyébként főként nem tudatosan mozgat, irányít az idegrendszerünk.

Mi történik egy biofeedback intim tréning során?

A biofeedback tréning során a gátra vagy a hüvelybe apró érzékelő kerül, melynek jelzéseit, az izom mozgását, tónusát a páciens egy monitoron megjelenítve követheti.

A képen a hüvelybe helyezendő kétfajta érzékelő (szenzor) látható, közéjük pedig a méret érzékelhetősége érdekében egy normálméretű tampont helyeztünk.

Az intim tréning során a páciens saját ruhájában felöltözve, egy kényelmes széken vagy fotelben ülve végzi a gyakorlatokat.

A szakember által vezetett tréning során a páciens már az első alkalommal képes lesz beazonosítani a számára rejtett izmokat és tudatosítani azok működését. Az intim tréninget végző páciens eztán alkalomról alkalomra megtanulja tudatosan működtetni a kismedence fenék (a hüvely, a hólyag, a végbél záró) izomzatát, és  lépésről lépésre megszerzi a kontrollt, irányítást azok működése felett. A helyes mozdulatok,  megfelelő működés a képernyőről érkező pozitív visszacsatolás következtében a központi idegrendszer szintjén is rögzülnek, ami biztosítja a terápia eredményeinek tartósságát.

Heti egy alkalommal végzett, szakember által irányított biofeedback tréning (valamint az otthon végzett szorgalmas gyakorlás!) rendszerint elegendő ahhoz, hogy a páciens átlagosan 8 hét alatt megszabaduljon ettől a rendkívül zavaró, a mozgás és az élet szabadságát egyaránt korlátozó panasztól.

Panaszaitól függően válasszon szolgáltatásaim közül, hogy gondjai egyszer s mindenkorra megszűnjenek!

További információért készséggel állok rendelkezésére elérhetőségeim valamelyikén.
 

Mivel foglalkozik a rendelés?

Miért érdemes hozzám fordulni?