Mi történik az első konzultáció során?

Az első találkozás

Az első találkozás alkalmával egy konzultációra kerül sor, melynek során közösen felderítjük panaszokat és azok lehetséges hátterét: az anatómiai elváltozásokat, a testi működési zavarokat, az egyéb befolyásoló tényezőket, mint az életmód, táplálkozás, testmozgás. A vizsgálatok körében vizeletvizsgálat, nőgyógyászati vizsgálat, kismedencei UH, és a méhnyakról citológiai mintavétel, valamint a vizelési napló áttekintése történik meg. Elvégzésre kerül egy a kismedencei izomzat állapotát és működését felmérő rövid teszt.

Ha a páciens nem hozza magával a legalább három egymás utáni napot végigkövető vizelési naplót, akkor annak kiadására is az első találkozás, értékelésére a második találkozás alkalmával kerül sor. 7 napnál nem régibb vizelet- és üledék, valamint egy éven belüli méhnyak rákszűrés vizsgálati eredménye birtokában ezek a vizsgálatok elmaradnak.
Amennyiben a páciens kivizsgálva érkezik: vizelési napló, labor-, citológia, UH eredmény és nőgyógyászati diagnózis birtokában, úgy legfeljebb a hiányzó vizsgálatok pótlására kerül sor (mint pl. a kismedencei izomzat állapotának felmérése, működésének elemzése.)

Személyre szabott kezelési terv

A vizsgálati eredmények és a vizelési napló alapján felállításra kerül a kezelési terv.

A kismedence fenék működésének elégtelensége esetén a kismedencei és a hasi izomzat összehangolt, egészséges működésének elérésére elsődlegesen biofeedback asszisztált tréning kerül kiírásra, melyet hetente egy alkalommal, 20 perces kezelés során végzünk a pácienssel közösen. Ezt az eljárást egyaránt alkalmazzuk a kismedencei izmok alulműködésének (vizelési panasz) és túlműködésének (kismedencei fájdalom) kezelésében.

A kezelés során számos esetben szükséges gyógyszer alkalmazása, melyet rendelésemen felírok a pácienseknek. A felírt gyógyszer hatásának ellenőrzése, szedésének beállítása a további találkozásokon folytatódik. Receptírásra a későbbiekben akár kontroll alkalmával, akár a páciens háziorvosával való találkozáson sor kerülhet.
A diagnózis függvényében a konzultáción meghatározzuk társszakmák bevonásának, esetleg további vizsgálatok elvégzésének szükségességét is.

Hogyan zajlik a biofeedback asszisztált kismedencei tréning folyamata?
Milyen további terápiás eszközöket használok a kezelések során?