Hogyan zajlik a biofeedback asszisztált kismedencei tréning folyamata?

A biofeedback asszisztált kismedencei tréning egy legalább nyolc alkalomból álló kezelés-sorozatot jelent.

Egy kezelés 20-30 percig tart és semmilyen fájdalmat nem okoz, bár a végére az erős koncentrálás és az aktív izommunka eredményeként jóleső fáradtság jelentkezhet.

    • A páciens a kezelések során mindvégig felöltözve marad. A kismedencei tréning megkezdésekor a hasra a hasizom működését monitorozó érzékelőket teszünk, a kismedencei izomzatot érzékelő apró szenzort pedig a páciens hüvelyébe helyezzük. Eztán a hölgy elhelyezkedik egy számára kényelmes pozitúrában (ami többnyire egy karosszékben való ülést, ritkábban a vizsgálóágyon kinyújtott lábbal való fekvést jelenti), majd az orvos utasításait követve összehúzza és ellazítja izmait, miközben az egész folyamatot egy képernyőn követi.
    • A kismedencei tréning azzal zárul, hogy röviden értékeljük az aznap regisztrált adatokat, és összevetjük azokat az előző hét, hetek eredményeivel. Végül a páciens számára kiírásra kerül a következő hétre való gyakorlatsor, amit otthon minden nap el kell végezni (naponta egyszer-kétszer, alkalmanként 5-7 percig).
    • Az első egy-két biofeedback asszisztált kismedencei tréninget követően a kismedencei izmokban akár izomláz is keletkezhet, ami azonban a gyakorlások során néhány nap alatt elmúlik. Az izomláz elmúlását követően a kismedencei izmok gyorsan fejlődnek, és a panaszok (legyen az vizeletvesztés vagy alhasi fájdalom) gyorsan enyhülnek, majd megszűnnek.
    • A kismedencei tréning sorozatot azonban panaszmentessé válva is érdemes végigcsinálni, szükség esetén akár megnyújtani, hogy az újonnan kialakított működési szabályozás, az idegrendszer-izomzat együttműködése rögzülhessen, hiszen ezáltal válnak az eredmények tartóssá.

Milyen további terápiás eszközöket használok a kezelések során?

Mi a biofeedback tréning?

Amennyiben felkeltettem érdeklődését, keressen fel telefonon egy személyes találkozó egyeztetéséhez!